Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
Cartea celor cinci cercuri
   "Gorin no sho"


Autor: Miyamoto Musashi

Traducere si comentarii de Neculai Amalinei
Editura Polirom, Iasi, 2000, 2002.

200 pagini, 147x205 mm
ISBN: 973-683-474-3
Pret: 115000 lei / 11.50 lei noi
Cartea celor cinci cercuri - Gorin no sho

"Cartea celor cinci cercuri" este traducerea cartii "Gorin no Sho", scrisa de celebrul maestru de sabie Miyamoto Musashi, lucrare care face parte din patrimoniul culturii japoneze.

Miyamoto Musashi, maestru japonez de sabie din secolul al XVII-lea este o prezenta legendara in peisajul cultural nipon si in acelasi timp un simbol al Japoniei.
Musashi este cunoscut de majoritatea practicantilor de arte martiale si este considerat Kensei, un sfint al sabiei in Japonia. Autorul renumitelor tratate de strategie "Cartea celor cinci cercuri" si "Treizeci si cinci de lectii de tactica" este o prezenta vie, atit in Japonia cit si in intreaga lume.
Miyamoto Musashi (1583-1645) a fost un celebru samurai si totodata scriitor, pictor si caligraf. Miyamoto Musashi a trait intr-o perioada ce a marcat sfirsitul razboaielor civile si a instaurat pacea epocii Tokugawa, de aproape trei secole.
Prin intermediul unui mod de a gindi strategic, puternic influentat de filozofia epocii, Musashi descopera un principiu unic, denumit Strategia hyöhö. Musashi considera ca acest principiu se poate aplica la toate fenomenele vietii sociale, iar prin acest mod de a gindi si a vedea lucrurile accedem la una dintre radacinile culturii japoneze clasice.

Spre sfirsitul vietii, Miyamoto Musashi isi dedica timpul caligrafiei, picturii, ceremoniei ceaiului, sculpturii si poeziei. Astfel, el a creat capodopere de pictura reprezentind pasari, dragoni si zeitati Shinto. Musashi a fost si un caligraf de exceptie, evidentiindu-se in special prin piesa "Senki" (Spiritul razboiului). Musashi a sculptat in lemn zeitatile Kwannon si Fudo Myo, remarcindu-se prin forta si expresivitate. De asemenea, el a sculptat in metal si a fondat o scoala specializata in formarea artizanilor care creau tsuba (garda pentru sabie).
Picturile sale sint semnate cu sigiliul sau "Musashi" sau cu pseudonimul literar "Niten" (doua ceruri), cu referinta la scoala sa de sabie.

La virsta de saizeci de ani, Miyamoto Musashi se retrage in pestera Reigandō, situata pe muntele Iwato, departe de lume si de confortul unei vieti linistite. Aici, el a gasit calmul necesar elaborarii operei vietii sale,
GORIN NO SHO (Cartea celor cinci cercuri).
Calea strategiei, hyöhö, descoperita de Musashi, reprezinta nu doar o simpla metoda de antrenament pentru a iesi invingator in fata adversarului ci si un drum al desavirsirii spirituale.
 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011