Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
Shotokan Kata
   volumul I


Autor: Neculai Amalinei
Editura A 92, Iasi, 2000.

128 pagini, 210x297 mm
ISBN: 973-9476-18-X
Shotokan Kata - volumul I

In mod traditional, practicarea formelor de lupta, Kata, a fost elementul fundamental si baza metodei pedagogice de transmitere a artei Karate Do. Din acest motiv, Karate se exprima nu numai prin executarea unor tehnici, dar si prin integrarea practicantului in cautarea spirituala. Kata exersat in aceasta idee conduce la implinirea acestui deziderat.

In acest prim volum sint prezentate Kata Heian Shodan, Nidan, Sandan, Yondan, Godan, Tekki Shodan si Bassai Dai, care au fost predate la cursul practic de Shotokan Karate.

Fiecare Kata este redat in desfasurarea sa, impreuna cu diagrama de evolutie si ritmul specific.
Lucrarea insumeaza peste 350 de fotografii, planse si diagrame, promovind in continuare studiul artelor martiale ca disciplina universitara, care se bazeaza pe metodica, pedagogie si cercetare stiintifica.
(Autorul)

In studiul Karate Do exista doua etape distincte: deprinderea tehnicilor si folosirea lor. Folosirea tehnicilor se invata prin exersarea katas-urilor.
Desi nu de putine ori considerate de catre practicantul de Karate ca simple inlantuiri de tehnici, Kata reprezinta in formele lor originale lupta cu unul sau mai multi adversari. Astfel, practica de Kata permite sa se lucreze simultan aspectul pur tehnic (blocaje, atacuri, pozitii) ca si notiunile de distanta si de senzatii, pe care nu le putem obtine decit in aplicatiile cu partener, cu scopul final de a se regasi atmosfera de lupta.

Sensei Masatoshi Nakayama, 9 Dan, care a adus o cotributie fundamentala la crearea si dezvoltarea katas-urilor in stilul Shotokan, considera ca:
"Practicarea katas-urilor are doua scopuri de baza: formarea corpului, care include aspectul fizic si spiritual si antrenamentul reflexelor. Astfel, se formeaza un corp puternic si se dezvolta viteza. Impreuna, ele vor contribui la dezvoltarea ritmului si coordonarii.
In fiecare kata, exista un numar de pozitii si un numar de tehnici. Pozitiile exprima posturile corpului, iar tehnicile redau actiunile sale. Pozitiile indica transferul centrului de greutate si schimbarea plasamentului picioarelor in diferitele puncte ale unui kata. Tehnicile sint ofensive sau defensive, in functie de aplicatiile in care sint folosite."

In Karate Do, ideea de kata are o importanta deosebita, deoarece ne conduce pe drumul senzatiei interioare, la punctul de intilnire cu cei care au creat aceste forme de miscare. Kata va comunica astfel, aceleasi emotii si stari spirituale ca cele ale maestrilor care au creat katas-urile respective.

Studiul de kata, privit astfel ca o finalizare a unei evolutii interioare, va deveni un act gratuit, reflectind in primul rind o stare de spirit, mai mult decit un anumit nivel tehnic.
Evolutia de la forma la non-forma este ultima etapa in Karate Do.
 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011